dimarts, 21 d’abril del 2009

Sant Jordi. Torna la mostra d'escriptors de la Noguera



Arran de la diada de Sant Jordi i amb l'objectiu de donar a conèixer i potenciar la gent que treballa individualment en la cultura i la literatura arreu de la comarca de la Noguera, massa sovint massa oblidats, el passat diumenge 19 d'abril el Casal Pere III va organitzar la III Trobada d'Escriptors de la Noguera, com a acte previ a la diada de Sant Jordi.

Aquesta trobada es reprenia després de dos anys d'aturada i en un nou format. Aquest cop consistia en un vermut de caire informal, en què els escriptors i autors de llibres de la comarca podien exposar als altres autors la seua feina, les seues publicacions i els seus projectes de futur. La convocatòria era oberta a tot el públic i a tots els lectors que ho vulguessin, perquè puguessin contactar amb els autors de la comarca, i informar-se de les seues darreres publicacions de cara a la diada de Sant Jordi. Abans que segons quins subproductes, per què no un bon llibre fet a casa?

Els escriptors convocats no van ser únicament aquells que s'encarreguen de fer literatura -que també-, sinó d'una manera general tots aquells autors de produccions escrites -generalment en format de llibre- de la comarca de la Noguera.



La resposta va ser excel.lent, i un nombre important d'escriptors de la comarca van respondre a la crida del Casal. Per ordre alfabètic: Joan Arjona, que va exposar les seues publicacions sobre el món educatiu i sobre la comarca de la Noguera; Dolors Domingo, que va presentar les seues investigacions sobre les terres del Marquesat; Josep M. Morell, referència en les publicacions sobre cuina de Ponent; Josep Pla Blanch, amb les seues recerques sobre el món de l'aviació; Josep M. Reixach, d'Àger, que no només va presentar les seues darreres produccions sinó que va fer donació de materials per a la futura biblioteca del Casal (oberta a tots els socis i militants); Rafel Santapau, que va presentar a tothom la seua darrera producció literària; Josep M. Simon, amb les seues recerques sobre el món de l'ensenyament a la ciutat de Balaguer; i finalment Josep Torrent, olotí amb família a Balaguer, amb els seus coneguts relats.

Remarquem que fins a vuit escriptors més es van mostrar interessats a participar en aquesta trobada d'escriptors, però que raons diverses de força major van fer que s'haguessin d'excusar(alguns d'ells es trobaven lluny de Balaguer aquell mateix dia, per exemple presentant els seus mateixos llibres...). Esmentem els casos de Miquel Trilla, dels grafistes Joan Caballé i Frederic Letamendi "Leta" (que tanmateix va ser present per via indirecta), Francesc Antillach, Antònia Ortiz, Ramon Torra i Jaume Mateu.

Tots els assistents a l'acte es van endur un llibre de record, i també un punt de llibre de l'Escola l'Estel de Balaguer.


22 D'ABRIL, VIGÍLIA DE SANT JORDI, HOMENATGE A JOSEP DOMINGO

L'acte homenatjava l'escriptor més veterà de la comarca, Josep Domingo i Betriu, de 101 anys. Una delegació del Casal i dels escriptors de la comarca té previst de lliurar-li, la vigília del de Sant Jordi al vespre, un objecte simbòlic que reconegui la seua trajectòria i la seua vitalitat. Amb aquest gest, el Casal vol homenatjar la perseverança en la lluita per uns objectius vitals, i alhora personificar en Josep Domingo un homenatge a tots aquells que fan que la nostra comarca, malgrat les circumstàncies, continuï viva culturalment i socialment.



EL 25 D'ABRIL, TOTHOM A VALÈNCIA!

Us recordem que, juntament amb altres organitzacions i casals de les comarques de Ponent, el Casal Pere III - Ateneu de Balaguer convoca per anar a la manifestació nacional de València que tindrà lloc el proper 25 d'abril que commemora el tres-cents dosè aniversari de l'inici de l'ocupació dels Països Catalans per part de l'exèrcit espanyol, i que porta per lema Prenem els carrers per la llibertat dels Països Catalans. Hi haurà cultura popular i concerts a la fi de la manifestació.

Tots aquells que vulgueu anar a València, contacteu al més aviat possible amb el Casal (casalpereiii@gmail.com).


Més informació al web nacional de la campanya 300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència.