dissabte, 25 d’abril del 2009

1 i 2 de maig. La crisi i la Festa de la Ratafi(r)a



1 DE MAIG: LA CRISI CAPITALISTA

El proper divendres 1 de Maig el Casal Pere III organitza una xerrada-debat amb Josep Manel Busqueta, reconegut economista del prestigiós seminari d'economia crítica Taifa, i que portarà per títol El capitalisme en crisi: els seus beneficis, el nostre atur i futur.

Coincicidnt amb la diada de l'1 de maig, el Casal Pere III vol invitar a la reflexió sobre l'actual crisi econòmica mundial, per mirar d'entendre les causes que la provoquen, i també les conseqüències que pot tenir, sobretot per a les classes socials més desafavorides. A més, es convidaran a participar en la xerrada-debat a diferents treballadors i veïns de la ciutat de Balaguer representatius dels seus respectius àmbits, amb l'objectiu de veure com les decisions econòmicques preses a molta distància d'aquí influeixen en la nostra vida diària.

El dia 1 de maig parlarem doncs de la crisi del capitalisme, i de les alternatives possibles a les desigualtats i les injustícies que provoca el sistema econòmic actual.



2 DE MAIG: FESTA DE LA RATAFI(R)A

En la línia d'oferir alternatives d'oci a les oficials, el Casal Pere III organitza per al vespre del proper dissabte 2 de maig: la Festa de la Ratafi(r)a, que coincideix amb la convocatòria de la Fira de Balaguer promoguda per l'Ajuntament per a aquest mateix cap de setmana.

L'objectiu és que tothom pugui degustar ratafies (o ratassies, en el català local) d'arreu dels Països Catalans, per uns preus simbòlics. Hi haurà, doncs, la típica ratafia de la Garrotxa, la coneguda ratafia del Pallars, i fins i tot ratafia provinent de llocs propers com la Vall d'Aran (on es coneix amb el nom de aigua de nòdes, "aigua de nous"), i tampoc no hi faltarà la ratafia feta aquí mateix, a la comarca de la Noguera, per a tot aquell que la vulgui assaborir.

El Casal Pere III serà obert fins a la matinada per a tots aquells que, coincidint amb la Fira de Balaguer, vulguin tastar un producte propi dels Països Catalans molt apreciat en algunes zones del nostre país que necessita una revalorització a les comarques de Ponent.

De fet, existeixen iniciatives paral.leles a la del Casal en altres zones del país, però no n'existia cap a les comarques occidentals del Principat, tot i que curiosament en aquesta part del país la ratafia té una llarga tradició. Malauradament, aquesta tradició històrica de producció de ratafia no es tradueix en disponibilitat en els locals d'oci de la comarca (i de fet, de la resta del país), on es pot trobar tot tipus de begudes importades dels llocs del remot, però on disposar de ratafia és -llevat de notables excepcions com el mateix Casal Pere III o altres locals afins- una autèntica odissea.

Esperem que aquesta convocatòria pugui anar creixent en properes edicions, i que la Festa de la Ratafi(r)a sigui cada vegada més gran.