diumenge, 2 de juny del 2013

El Casal Pere III reclama durant l'ofrena la peatonalització del Mercadal els caps de setmana


Acabada l'ofrena la festa ha continuat a Lapallavacara

L'ateneu balaguerí ha fet aquesta proposta als responsables de l'Ajuntament durant l'ofrena floral que aquest dissabte ha recordat a la capital de la Noguera l'aniversari del darrer comte d'Urgell.

La reivindicació de la peatonalització de la Plaça Mercadal per part dels organitzadors s'ha fet després de la sessió divulgativa sobre el monument al comte d'Urgell que ha protagonitzat la tècnica del Museu de la Noguera Mireia Subirada, autora de la fitxa dedicada a aquesta estàtua dels Retalls d'Art que el museu dedica al patrimoni de la ciutat.

Des del Casal s'entèn que no es pot reivindicar el patrimoni medieval de la ciutat sense posar en valor el centre històric, i això implica la peatonalització progressiva d'alguns carrers i places, molt especialment de la Plaça del Mercadal. Així mateix s'insisteix que la proposta de peatonalització els caps de setmana no implica cap cost econòmic per a la ciutat, i s'ha de fer de forma imminent per donar vida al centre històric, independentment del debat sobre la creació de noves places de pàrquing.

Els actes en record de la mort del darrer comte d'Urgell han començat amb l'ofrena floral, on hi han pres part una vintena d'entitats i institucions de la ciutat, acompanyats de nombrosos veïns. Amb l'ofrena els organitzadors volen "reivindicar el llegat comtal de la ciutat com a capital de les terres d'Urgell.

Els actes s'han traslladat posteriorment a Lapallavacara, on l'investigador Pep Mayolas ha pronunciat una conferència sobre la resistència política urgellista i antitrastàmara que hi va haver després de la desfeta del Comtat d'Urgell. Una resistència urgellista que, a criteri de Mayolas, "va provocar una Guerra Civil de la Generalitat contra el rei trastàmara que durarà 10 anys".

El grup de ball folk Crescendo de la Catalunya Nord ha tancat la revetlla, que vol reivindicar el passat medieval de la ciutat comtal, i que enguany ha arribat a la 31ena edició, coincidint amb la mort del 'comte dissortat' un dia 1 de juny al castell valencià de Xàtiva.