dimecres, 29 de maig del 2013

El casal aprofitarà la Festa del Comtat d'Urgell d'enguany per donar a conèixer la resistència política urgellista i antitrastàmara que hi va haver després de la desfeta del Comtat d'Urgell

El Casal fa una crida a veïns i entitats a participar a l'ofrena
Aquest dissabte u de juny Balaguer commemora l'aniversari de la mort de Jaume d'Urgell en una festa que enguany arriba a la 31ena edició.

Els actes començaran a 2/4 de vuit del vespre davant del monument al comte Jaume d'Urgell amb una explicació didàctica d'aquesta estàtua per part de Mireia Subirada, tècnica del Museu de la Noguera i autora del 'quadern d'art de Balaguer' dedicat a aquest monument.

Seguidament tindrà lloc l'ofrena floral oberta a tota la ciutadania i associacions a l'estàtua del darrer Comte d'Urgell.

Des de l'organització es convida totes les entitats, clubs esportius i partits polítics de Balaguer, així com a la ciutadania, a participar a l'ofrena, coincidint amb el 600 aniversari de la fi del Comtat d'Urgell, amb la voluntat de reforçar l'indret com un 'espai de memòria' que recordi l'esplendor medieval de Balaguer.

A tots els assistents a l'ofrena floral se'ls obsequiarà amb el quadern de fitxes d'art de Balaguer editat pel Museu.

A les vuit l'investigador Pep Mayolas protagonitzarà una conferència a Lapallavacara per donar a conèixer la resistència política urgellista i anti-trastàmara que hi va haver al segle XV, després de la desfeta del Comtat d'Urgell.

Segons Mayolas, els trastàmares van acabar amb el Comtat però no amb el Casal d'Urgell, de manera que les germanes i filles del Dissortat, així com diferents actors del moment protagonitzaran una forta resistència política.

Mayolas posa tres exemples per il·lustrar aquests moviments urgellistes i anti-trastamares:

1) quan el rei Alfons el Magnànim conquereixi Nàpols s'hi instal·larà i no tornarà mai més durant els vint anys que li quedaran de regnat

2) Hi haurà una Guerra Civil anti-trastàmara que durarà 10 anys i durant la qual la Generalitat proclamarà com a rei a un nét del darrer comte d'Urgell

3) Ferran el Catòlic patirà un intent de regicidi a Barcelona amb la complicitat d'amplis sectors de la ciutat

Tot seguit es farà el sopar popular a la Plaça del Pou. Per assistir al sopar es podrà adquirir els tiquets fins el mateix dissabte al Bar Rúbies.

La diada de l'1 de juny s'acabarà enguany amb una revetlla a la Plaça del Pou amb el grup de ball folk Crescendo. El concert començarà a partir de les onze de la nit i és el primer cop que el grup de la Catalunya Nord visita la nostra ciutat.

La festa està organitzada pel Casal Pere III amb la col·laboració d'Òmnium Cultural i l'Associació de Veïns del Centre Històric, i commemora l'efemèride de la mort del darrer comte d'Urgell, Jaume el Dissortat, l'1 de juny de 1433 al castell de Xàtiva (País Valencià).