divendres, 27 de juny del 2014

Santiago Vidal parla de legalitat i democràcia davant més de 200 persones

Vista general de la conferència de Santiago Vidal a l'Ajuntament
(Foto de Rosa M. Sauret)
El passat dia 25 va tenir lloc un altre dels actes del cicle organitzat pel Casal Pere III – Ateneu de Balaguer, per fomentar el doble sí a la consulta del 9 de novembre. En aquesta ocasió va ser Santiago Vidal, magistrat de l'Audiència de Barcelona, qui va impartir una conferència sobre “Democràcia, legalitat i llibertat”.

L’acte, que va omplir la sala d’actes de l’Ajuntament de Balaguer, va ser presentat pel balaguerí Josep Maria Pijuan, company de Santiago Vidal a l’Audiència de Barcelona durant nou anys i actualment president del Tribunal de Corts d’Andorra.

Santiago Vidal va assenyalar en primer lloc que el procés català ha agafat una velocitat de creuer que el fa irreversible, especialment tenint en compte que actualment el govern espanyol ja no es pot plantejar l’ús de la violència per intentar parar-lo, i va assegurar que “no en tingueu cap dubte que el 9 de novembre anirem a votar, i a més serà una votació legal”.

També va desenvolupar els quatre escenaris, i les corresponents opcions, que es poden presentar respecte la consulta del proper 9 de novembre, per a la qual no va posar cap requisit mínim legal de participació ni de resultats, tot i que, políticament, com més majoritaris siguin més es legitimen.

També va fer referència a alguns trets generals de la proposta de constitució catalana que està elaborant un grup format per quatre jutges, quatre professors universitaris, i dos especialistes en dret internacional, sempre per voluntat pròpia i sense cap encàrrec de ningú, així com algunes dades curioses i significatives sobre les preguntes que li van fer en la seva compareixença a Madrid sobre aquest tema. En qualsevol cas va deixar clar que es tracta només d’una proposta entre moltes altres possibles que sempre haurien de ser discutides, assumides i referendades, o no, pel poble de Catalunya.

Vidal va insistir en aprofitar aquesta oportunitat històrica per construir un país millor, més pròsper, més just i més equitatiu, atès que aquest és, en darrer terme, la principal finalitat del procés.

Marc Solanes, Santiago Vidal i Josep Maria Pijuan
(Foto de Rosa M. Sauret)