dimecres, 4 de juny del 2014

El Casal aprofita el Tricentenari per demanar la restitució de la 'Paeria de Balaguer'

Ofrena floral al Comte Jaume d'Urgell.
(Foto de l'Ajuntament de Balaguer)
Coincidint amb el Tricentenari de la pèrdua de les llibertats de Catalunya, el Casal ha volgut dedicar la Festa d'Aniversari de la mort del comte Jaume d'Urgell d'enguany a la Paeria de Balaguer, la institució de govern de la ciutat durant vora sis segles. Després de 300 anys d'institucions castellanes, des del Casal s'aposta per recuperar les institucions catalanes, incloses les de la nostra ciutat, que han de servir per consolidar el posicionament de Balaguer vinculada al patrimoni medieval. Per tot plegat el Casal ha aprofitat el marc de l'ofrena floral amb la que, des de fa més de 30 anys, la ciutat homenatja el comtat d'Urgell, per demanar que es recuperi la denominació històrica 'la Paeria de Balaguer' per al nostre consistori.

L'ofrena s'ha fet a l'estàtua del darrer comte d'Urgell, Jaume II el Dissortat, i hi han pres part una quinzena d'entitats, partits polítics, i institucions, en una jornada de reivindicació històrica que enguany ha pres el nom de Festa Balaguer Ciutat Comtal.

La Festa s'ha tancat amb una conferència del medievalista Prim Bertran amb el títol 'La Paeria de Balaguer, 300 anys sense institucions catalanes'. I en la que el catedràtic a la Universitat de Barcelona s'ha volgut sumar a la proposta del Casal de recuperar el nom de 'la Paeria'.

Bertran ha començat explicant que 'paer' vol dir 'qui assegura la pau, l'equitat i l'ordre'. I que la Paeria de Balaguer és la institució de govern de la ciutat fins als Decrets de Nova Planta, el 1716, moment en què s'estableix el model castellà d'ajuntament, batlle i regidors nomenats pel rei.

Per Bertran, la Paeria de Balaguer sempre es mantè fidel a la Casa d'Urgell, tant en els moments bons com en els difícils. Fins al punt de ser qui recorre a un préstec per ajudar el comte Jaume II d'Urgell, quan aquest necessita diners per defensar els seus drets successoris.

Bertran ha complementat la sessió explicant que cada any, el dia de Sant Bartomeu, eren escollits 4 paers i 20 consellers, que es reunien primer a l'Esglesia de Sant Salvador, i després a l'Església de Sant Joan, ubicada a l'emplaçament actual del Comú de Balaguer.

La sala del Museu ha quedat petita per l'èxit d'assistència en un acte que ha estat presentat per la mateixa directora, Carme Alòs.

Representants de les entitats i de les institucions que van participar a l'ofrena.
(Foto de l'Ajuntament de Balaguer)