dissabte, 29 de març del 2014

Presentem "El Compromís de Casp: negociació o imposició?"


El Casal Pere III - Ateneu de Balaguer ha organitzat la presentació del llibre "El Compromís de Casp: negociació o imposició?", que recull les ponències sobre aquest fet cabdal que es van presentar a la Universitat Catalana d'Estiu. 

L'acte, que tindrà lloc el divendres 4 d'abril a les 8h de la tarda al Museu de la Noguera, comptarà amb Joan Maluquer, editor de Galerada, Àngel Casals, professor d'Història Moderna a la Universitat de Barcelona, i Flocel Sabaté, catedràtic d'Història Medieval a la Universitat de Lleida.


La mort de Martí l'Humà el 1410 suposa amb el Compromís de Casp, la fi de la Casa Reial Catalana. Aquest llibre que qüestiona el paper dels compromissaris en triar un rei estranger. Explica que l'actitud de Ferran d'Antequera contra el Casal d'Urgell es correspon més a la d'un vencedor militar que no a la d'un rei triat. Treu a la llum com en la resolució final de Casp hi ha una barreja de guerra civil i d'invasió castellana. I demostra que la solució militar del conflicte és la que defineix la solució política.