dimecres, 5 de març del 2014

Eugeni Casanova parla de la guerra bruta de l'Estat espanyol per aturar el procés

Gregori, Casanova i Marvà a la sala d'actes de l'Ajuntament
El Casal Pere III-Ateneu de Balaguer va organitzar, dins el cicle de conferències en favor del doble sí, una xerrada del periodista i escriptor lleidatà Eugeni Casanova. La presentació va córrer a càrrec de la balaguerina Magda Gregori, estudiant de periodisme i ciències polítiques i autora del llibre “ Tan lluny, tan a prop. 1973-1983. Els anys de la Transició a Balaguer".

Casanova va anar desgranant les accions de guerra bruta que l’Estat espanyol ha fet contra Catalunya des del 11 de setembre de 2012, que va ser quan es va començar a prendre seriosament el tema català, i va demanar al nombrós públic que intentessin respondre mentalment una pregunta: “Què més podrien durant els propers mesos fer per evitar la independència de Catalunya?”.

Va assegurar que el govern espanyol és incapaç de fer cap proposta de sortida a la situació, atès que necessita l’aquiescència de la “caverna mediàtica”, que forma part d’un mateix entramat amb la casta política de Madrid.

Va anar explicant com cadascuna de les accions d’aquesta casta contra Catalunya ha anat fracassant, principalment perquè responia a anàlisis errònies de la situació. Per exemple, donant per sentat el suport a l’unionisme del cinturó de Barcelona, format per la immigració dels anys 60, i no comptant amb el recolçament d’entitats com Súmate. O bé considerant tot el procés com un “calentón” del president Mas.

La pròpia societat catalana, segons Casanova, ha viscut enganyada, de manera que “no sabíem que erem tants fins a l’onze de setembre del 2012”. Va asssegurar que tots els països que s’han declarat independents han acabat sent reconguts internacionalment, i va acabar amb una una reflexió: “nosaltres ho tenim dificil, però ells encara més”.