dilluns, 24 de març del 2014

Paluzie esvaeix les pors sobre les pensions en una Catalunya independent

Jaume Marvà, del Casal, Pere Aygudé, empresari i Elisenda Paluzie, economista
(Foto de Rosa M. Sauret)

El Casal Pere III va organitzar, dins el cicle d’actes pel sí-sí el 9N, una xerrada amb el títol “La pujada de les pensions en una Catalunya independent”.

L’ex-diputat socialista i empresari Pere Ayguadé va ser aquest cop l’encarregat de de presentar l’economista i degana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona, Elisenda Paluzie, de qui va destacar la seva vàlua acadèmica, i va encoratjar els assistents a treballar per una Catalunya lliure.

Paluzie va explicar al nombrós públic assistent la viabilitat i sostenibilitat del sistema de Seguretat Social, així com l’estructura del sistema de pensions actual, que no es basa en l’acumulació sinó en la relació en cada moment entre cotitzants i pensionistes.

En base a aquest sistema, i amb l’ajut de nombroses dades oficials i de gràfiques projectades en una pantalla, Paluzie va demostrar que en una Catalunya independent els sistema de pensions permetria, no només mantenir-se i ser sostenible, sinó incrementar les pensions.

Les dades es basen principalment en el major nombre de cotitzants i el major salari mitjà a Catalunya, cosa que proporciona un major volum de recaptació, així com en una població menys envellida, gràcies a les onades migratòries, que permet una proporció entre cotitzants actius i pensionistes molt més favorable que a Espanya.

En el debat posterior es van plantejar també aspectes més generals sobre l'economia del país, el procés de transició i la relació amb la Unió Europea.