diumenge, 15 de setembre del 2013

Matthew Tree i l’alcalde d’Alcampell van recollir els premis Moragues-Basset i Gonzàlez Alba


Els premiats amb la Junta del Casal Pere III
En el marc de la desena Prèvia a la Diada el passat divendres dia 13 a les 10 de la nit va tenir lloc al claustre del Convent de Sant Domènec el tradicional sopar del Casal en el decurs del qual es van lliurar els premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez Alba, dues obres originals de l’artista balaguerina Rosa Maria Sauret. 

Enguany el premi Moragues-Basset va recaure en l’escriptor Matthew Tree per la seva defensa de la llengua i de la cultura catalanes. Tree ha publicat articles a El Punt, a l’Avui, a The Times, a El País, al Periódico de Catalunya, al Diari de Barcelona, a La Rosa dels Vents i a Catalonia Today, entre altres. Ha col·laborat amb les emissores RAC 1 i Ràdio Contrabanda i amb la BBC i amb TV3, tot participant en els programes La cosa nostra, Tenim paraula i Passatgers. Ha publicat una quinzena de llibres. 

I el premi Manuel Gonzàlez Alba va ser pels firmants de la Nova Declaració de Mequinensa, mig centenar d’alcaldes i regidors que, en representació de vint-i-vuit ajuntaments i tres consells comarcals de la Franja de Ponent, van elaborar aquesta Declaració en defensa del català a la Franja. Els signants van rebutjar la llei lingüística del govern aragonès, que elimina el nom de català i passa a anomenar-lo LAPAO. Va recollir el premi Josep Anton Chauvell, alcalde d’Alcampell i impulsor de la Declaració. 

Ramon Badia, Matthew Tree, Jaume Marvà i Enric Lucena a la sala d'actes de l'Ajuntament
Prèviament, a les 8 de la tarda havia tingut lloc a la sala d’actes de l’Ajuntament de Balaguer la xerrada “Catalunya vista per Matthew Tree”, on l’escriptor d’origen anglès va explicar la seva experiència vital al nostre país i la seva evolució ideològica fins arribar a defensar la independència. A l’acte, on van assistir més de 150 persones, també es va presentar el llibre “El concert per la llibertat”, escrit per Tree i il·lustrat amb fotografies d’Enric Lucena. El fotògraf també va participar en l’acte, així com també ho va fer l’editor de Pagès Editors Ramon Badia

El Casal Pere III – Ateneu de Balaguer fa una valoració molt positiva dels actes de la desena Prèvia a la Diada que s’han celebrat durant aquest mes de setembre a la ciutat amb èxit d’assistència.