divendres, 6 de setembre del 2013

Compença la 'Prèvia a la Diada' amb la hissada de l'estelada i la inauguració de l'exposició de cartells


Aquest dissabte han tingut lloc els primers actes de la Prèvia a la Diada, que enguany s'allargarà fins el proper divendres 13 de setembre amb el lliurament dels Premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez-Alba

L'exposició de cartells recorda que el moviment independentista ve de lluny


Els actes van començar a les vuit del vespre a la Sala d'Actes de l'Ajuntament amb la inauguració de cartells que recorden la història recent del moviment independentista. L'exposició porta per títol 'Cartells que fan via' i a la inauguració vam comptar amb la presència de l'autor de la mostra, el sr. Josep Lledó, que va estar acompanyat de membres del Casal, així com dels regidors de cultura i de joventut, a més de nombrosos balaguerins.

L'exposició es pot visitar a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Balaguer fins el diumenge 15 de setembre, i està formada de centenars de cartells històrics del moviment independentista català dels darrers cent anys, amb alguns cartells històrics de la època de la república de Macià i Companys, i sobretot, una important col·leció de cartells de propaganda política independentista dels anys seixanta, setanta i vuitanta. Amb aquesta exposició el Casal Pere III vol fer pedagogia, sobretot a les generacions més joves, que el moviment independentista no és una cosa recent, sinó que ha estat sempre present des del moment que els catalans vam perdre el nostre estat a la Guerra de Successió.

Posteriorment, i amb una cercavila encapçalada per la colla bastonera del Casal, la comitiva ens hem desplaçat fins al davant de l'estàtua del Comte Jaume II d'Urgell el dissortat, per procedir a la hissada de la senyera estelada.

L'estelada s'ha finançat amb subscripció popular
En nom del Casal, el Joan Biscarri ha volgut prendre la paraula per agrair la col·laboració de tothom en la subscripció popular per pagar les despeses de la instal·lació del pal, i ha volgut recordar que aquesta estelada hi serà de forma provisional, ja que la voluntat és de canviar-la per la senyera tan bon punt Catalunya hagi recuperat les institucions d'estat.

Des del Casal també s'ha volgut agrair a l'Ajuntament per haver cedit l'espai, i haver donat la seua autorització a la instal·lació de l'estelada, i recorda a tota la ciutadania que el procés de subscripció popular és encara obert, i s'hi pot col·laborar amb aportacions a partir de 5€, comprant la butlleta a la papereria Manhattan de la Plaça Mercadal.


Podeu veure el reportatge que en van fer dels actes des de Balaguer Televisió: