dimecres, 22 de maig del 2013

El grup de folk Crescendo, protagonista a Balaguer de la festa en record del Comtat d'Urgell


Els músics de la Catalunya Nord clouran el programa amb que la capital de la Noguera recorda el comte Jaume d'UrgellEl proper dissabte u de juny Balaguer commemora l'aniversari de la mort de Jaume d'Urgell en una festa que enguany arriba a la 31ena edició, i que per primer cop portarà a la ciutat comtal la festa del grup Crescendo.

Crescendo és la formació de música tradicional més important de la Catalunya Nord, i es creà l'any 1989 amb l'objectiu de recuperar i difondre les revetlles tradicionals catalanes en una proposta de 'festa viva, amb la participació activa de tothom, barrejant gent de totes les generacions i de tots els orígens'.

Com diuen els mateixos músics,Crescendo proposa 'una festa moderna a l'antiga usança'. Amb la voluntat de reconstruir i actualitzar la nostra memòria col.lectiva, ens conviden a una proposta que recorda les festes d'abans per reivindicar que 'una festa que viu és un poble que viu'.

Amb dos discs al mercat,Crescendo està format en l'actualitat pel Joan Miquel Paraire al flabiol de canya, timbal, violí i contrabaix, i pel Ramon Gual a la guitarra i veu, els encarregats d'aquest viatge de sons, d'història, de cants i tradicions barrejat amb la modernitat, la diversió i la participació.

La revetlla amb els músics del Conflent començarà a partir de les onze a la Plaça del Pou, i servirà per posar punt i final a un programa que haurà començat a 2/4 de vuit amb una ofrena floral a l'estàtua del darrer Comte d'Urgell.

A les vuit una conferència a Lapallavacara donarà a conèixer la resistència política urgellista i antitrastàmara que hi va haver al segle XV després de la desfeta del Comtat d'Urgell. La xerrada anirà a càrrec de Pep Mayolas, investigador de l'Institut Nova Història.

Tot seguit i abans de la revetlla tindrà lloc el sopar popular a la Plaça del Pou amb un dels plats més típics de la comarca: la cassola de tros. Per assistir al sopar cal adquirir els tiquets fins al dijous 30 al Bar Rúbies.

La festa està organitzada pel Casal Pere III amb la col·laboració de l'Associació de Veïns del Centre Històric, i commemora l'efemèride de la mort del darrer comte d'Urgell, Jaume el Dissortat, l'1 de juny de 1433 al castell de Xàtiva (País Valencià).