diumenge, 24 de juny del 2012

El Casal Pere III demana a l'Ajuntament que al Castell Formós hi onegi permanentment les banderes reial i comtal

La petició es fa en el decurs de l'ofrena floral a l'estàtua del darrer comte d'Urgell
El Casal Pere III-Ateneu de Balaguer ha aprofitat l'ofrena que entitats, veïns i institucions fan cada any a l'estàtua de Jaume d'Urgell el Dissortat, per sol.licitar públicament a l'Ajuntament que mantingui permanentment onejant als pals del Castell Formós les banderes reial i comtal.
La demanda s'ha fet dins dels actes que el Casal ha organitzat durant la diada de Sant Joan per commemorar el 600 aniversari del Compromís de Casp. Un conflicte polític que portaria el bombardeig durant mesos de Balaguer, la fi del Comtat d'Urgell, l'enderroc del Castell Formós i la pèrdua de pes polític i econòmic de la ciutat comtal. I a nivell de país suposaria l'entronirzació d'una nova dinastia reial, que a part de ser castellana no volia respectar el model pactista de les Corts Catalanes.
Els actes en record dels 600 anys del Compromís de Casp han començat amb una conferència del medievalista Josep Tarragona a l'edifici polivalent Lapallavacara en una sala que s'ha fet petita per encabir-hi tots els assistents. A continuació la coral 'Veus Canores' han acompanyat l'ofrena floral al comte Jaume II d'Urgell. La diada s'ha acabat amb un dinar-tertúlia on s'ha reemprés el debat i reflexió al voltant d'aquest moment històric que canviaria per sempre l'esdevenir de Balaguer i de la nació catalana.