dimecres, 13 de juny del 2012

Commemoració dels 600 anys del Compromís de Casp

 


Els actes de commemoració de la mort de Jaume d'Urgell el Dissortat, que se celebren cada any a la capital de la Noguera, tindran enguany un fort caràcter divulgatiu d'aquest important moment de la història, en coincidir el diumenge 24 de juny amb el 600 aniversari del Compromís de Casp.
El Casal reconverteix la tradicional commemoració de la mort del darrer comte d'Urgell en un acte divulgatiu del Compromís de Casp.

L'acte central tindrà lloc a Lapallavacara i serà la conferència de l'escriptor i medievalista Josep Tarragona. Tarragona defensa que el resultat del Compromís de Casp no és només atribuïble al conflicte entre Castella i Catalunya, sinó a la voluntat de les elits catalanes de fer negocis a Castella, un "mal costum d'ara que arrosseguem des d'aquell moment".

La festa continuarà a 2/4 de 2 amb l'ofrena floral a l'estàtua del darrer comte d'Urgell. Des del Casal fem una crida a totes les entitats i veïns a participar a l'ofrena, que estarà acompanyada per la coral 'Veus Canores' del Casal de la Gent Gran de Balaguer.

Els actes s'acabaran amb un dinar-tertúlia, on es reemprendrà el tema de la conferència en un clima més distés. Per al dinar es recupera l'emplaçament del claustre gòtic de Sant Domènec, un lloc emblemàtic que tradicionalment ja havia albergat aquest dinar en nombroses edicions.

L'acte està organitzat conjuntament pel Casal Pere III i Acció Cultural Jaume d'Urgell, i s'ha presentat aquesta tarda al Castell Formós, un edifici que fou bombardejat i enderrocat després de la sentència del Compromís de Casp i posterior setge a la ciutat comtal, i on hi onejaran durant la diada les banderes reial i comtal en record de la desfeta.

Tiquets pel dinar: 667 631 688