dissabte, 3 de setembre del 2011

VUITENA PRÈVIA A LA DIADA


La Prèvia a la Diada arriba ja a la seua vuitena edició, amb la inauguració de l’exposició Cent Anys d’Estelada, la hissada d’una gran estelada al Castell Formós de Balaguer i el tradicional sopar de lliurament dels premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez-Alba

En plena agressió contra l’escola catalana, el Casal premia enguany el col.lectiu Escola Valenciana, per la seua tasca en defensa de la llengua al sud dels Països Catalans


Balaguer celebrarà el proper dissabte dia 10 de setembre la Vuitena Prèvia a la Diada. La Prèvia a la Diada és ja l’acte degà que commemora l’Onze de Setembre a la ciutat de Balaguer i a la comarca de la Noguera, i ja és un dels actes reivindicatius amb més trajectòria i solidesa de les comarques de Ponent.

Els actes de la Vuitena Prèvia a la Diada s’iniciaran a les vuit del vespre, al vestíbul de l’Ajuntament, on s’inaugurarà l’exposició Cent Anys d’Estelada, que desembarca a les comarques de Ponent i que s’estarà a la sala d’exposicions de la casa de la vila balaguerina durant dues setmanes, fins al proper 25 de setembre.

Els actes es traslladaran després al restaurant del Santuari del Sant Crist, on tindrà lloc el tradicional sopar de lliurament dels premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez Alba, que cada any volen reconèixer la tasca de persones o col.lectius que s’han significat en la defensa del país i de valors com la justícia i la igualtat socials. En aquesta ocasió, es retrà homenatge a l’artista balaguerí Josep Casol, estret col.laborador del Casal Pere III, que va aportar el seu talent artístic per a la realització de les figures dels premis Moragues-Basset, i al qual s’ha atorgat pòstumament el Manuel Gonzàlez Alba. En el Moragues-Basset, el guanyador ha estat el col.lectiu Escola Valenciana, per la seua defensa de l’ensenyament de la llengua catalana i en llengua catalana al sud del nostre país. Tenint en compte la darrera agressió que ha hagut de patir el català en l’ensenyament del Principat, aquest premi està enguany carregat de simbolisme. Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, serà l’encarregat de recollir el premi, i intervindrà en l’acte de lliurament del sopar. El Moragues-Basset és una obra exclusiva per a l’ocasió de l’artista vigatana Mia Guiteras. El M. Gonzàlez Alba és una obra exclusiva de l’artista balaguerina Rosa M. Sauret, que també serà present a l’acte. El preu del sopar és de 18€ per als socis del Casal, i de 20€ per als que no ho siguin. Hi haurà també menú infantil per als més petits.

A mitjanit, una petita cercavila encapçalada per la Colla Bastonera de Balaguer s’adreçarà fins al Castell Formós per procedir a l’hissada d’una gran estelada des d’un dels punts més alts de la ciutat, perquè hi onegi durant l’Onze de Setembre. Aquesta cercavila sortirà des del Santuari i serà l’ocasió de tornar a veure en actiu la colla bastonera, una secció del Casal que ja ha fet acte de presència, amb un gran èxit, en altres edicions del tradicional sopar de Prèvia a la Diada, com a presentació davant de la resta de membres i socis del Casal. Remarquem que, any rere any, el Casal Pere III ha fet onejar l’estelada des de la torre més alta del Castell, i que enguany aquesta hissada agafa una dimensió popular, després que en edicions anteriors s’hi anés sumant cada cop més gent. Si algú no pot assistir al sopar i vol participar a l’hissada popular de l’estelada, pot fer-ho anant a la terrassa del Restaurant del Santuari als volts de la mitjanit.

Els actes de Prèvia a la Diada són gratuïts, amb l’excepció del sopar de lliurament dels Premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez Alba. Per al sopar, cal que notifiqueu assistència amb antelació (feu-ho a casalpereiii@gmail.com o info@casaldebalaguer.cat).

Us hi esperem!

I no oblideu de penjar l'estelada al balcó.