dimarts, 5 d’octubre del 2010

Un Correllengua molt gran! (crònica i imatges)


Un any més Balaguer va acollir l'acte central del Correllengua a la comarca de la Noguera. Va ser el passat dissabte 2 d'octubre. Els actes es van iniciar a les set de la tarda a la Plaça Mercadal amb una exitosa festa infantil en què van participar desenes de nens i nenes que van gaudir de jocs de tota mena, i en què es va repartir coca i xocolata per als assistents. El Mercadal també va acollir l'exposició dels centenars de dibuixos realitzats per alumnes de primària de la ciutat de Balaguer i d'altres localitats de la comarca, els millors dels quals van rebre un premi amb un generós lot d'obsequis.

Després de l'exitosa festa infantil es va passar a la tradicional Marxa de Torxes, que va tornar a ser multitudinària (més de mig miler de participants segons la premsa comarcal). Van obrir la cercavila les Bèsties Ferèstegues de Balaguer, que amb la seua pirotècnia van encendre el Pont Nou de Balaguer. Els seguien els batucaires de Bandelpal, també de Balaguer, i a continuació els van seguir les colles geganteres de Balaguer i Oliana, que van fer ballar els gegants a un ritme frenètic, i els grallers d'Artesa de Segre. Al seu costat, gairebé una cinquantena d'entitats de Balaguer i d'arreu de la Noguera conduïen una cinquantena de torxes que simbolitzen la flama de la llengua, i també la unitat del nostre teixit associatiu en la defensa del nostre país. Un any més, ells van ser els més importants de la festa.

Un cop travessat el riu Segre i arribats a la Plaça Pau Casals es va passar a l'audició de la Muixeranga, enguany interpretada amb saxo seguint la premissa que soni cada any des d'un instrument diferent (en edicions anteriors havia tocat la gralla, el violí, la tenora, l'acordió...). L'acte a la Plaça Pau Casals va tenir com a peça central la lectura del manifest nacional del Correllengua 2010, que enguany va anar a càrrec d'Irene Coghene, del Centre Excursionista de l'Alguer, que va recordar l'agermanament que uneix les ciutats de Balaguer i l'Alguer, i va anunciar activitats conjuntes entre el teixit associatiu de les dues ciutats. A aquest parlament van seguir la moscatellada popular i el concert de Vent de Ponent, grup d'havaneres de la ciutat de Balaguer.

Un cop acabades les activitats a la Plaça Pau Casals, els actes es van traslladar al Casal, on hi va haver el tradicional sopar popular i festa fins a la matinada amb la companyia dels punxadiscos de Faràndula So Insistent.

L'assemblea del Casal Pere III fa una valoració molt positiva dels actes del Correllengua, que han estat un cop més la demostració que el teixit associatiu de la nostra ciutat i de la nostra comarca és ben viu i no vol defugir el compromís amb la llengua i el país. Des d'aquí us agraïm a tots i a totes l'esforç que heu fet perquè aquest hagi tornat a ser un gran Correllengua: nens i nenes d'arreu de la ciutat i de la comarca, batucaires, gegants, grallers, diables, cantants, punxadiscos, membres d'entitats, persones de Balaguer o de l'altra punta de la comarca, i tota aquella bona gent de la ciutat i de la comarca que, per creure en una llengua normal i en un país normals, han dedicat el seu temps a treballar pel Correllengua o a participar activament en els seus actes, aixecant torxes i estelades.

Gràcies a tots!!! Gràcies a vosaltres, hem fet un gran Correllengua!!!

Trobareu més imatges al Facebook del Casal. Aquí en teniu només una petita mostra