dimarts, 21 de setembre del 2010

EL 2 D'OCTUBRE, TOTHOM A BALAGUER! Torna el Correllengua més gran!




El 2 d'octubre, torna el Correllengua més gran!

L'acte comptarà amb la tradicional i multitudinària Marxa de Torxes, però també amb novetats importants: una festa infantil, havaneres, pirotècnia i la presència d'una delegació de la ciutat de l'Alguer, que seran els encarregats de llegir el manifest del Correllengua.

La festa, que reivindica l'ús normal de la llengua catalana, arriba ja a la seua novena edició.


Els actes del Correllengua s'iniciaran a les set de la tarda a la Plaça Mercadal, amb activitats infantils, que inclouran jocs per als més joves i coca i xocolata. Hi haurà exposicions de dibuixos que amb la temàtica de les festes dels Països Catalans hauran fet alumnes de primària de la ciutat. Enguany, doncs, el Correllengua arriba per primera vegada a les escoles, i implica així nous sectors de població que fins ara no hi participaven directament.

A les vuit del vespre s'iniciarà la concentració que donarà pas a la Marxa de Torxes, que enguany travessarà el riu Segre des de la Plaça Mercadal fins a la Plaça Pau Casals, en un recorregut que vol ser accessible per a tots els públics (recordem que en anys anteriors s'havia ascendit a Santa Maria, un dels punts més alts de la ciutat, a través de la muralla). La marxa comptarà amb gegants, batucada, grallers i pirotècnia. Com sempre, seran les entitats de la ciutat de Balaguer i de la resta de la comarca les que conduiran les torxes pel mig de la ciutat.

A la Plaça Pau Casals hi haurà la tercera part dels actes, que tindran com a punt central la lectura del manifest del Correllengua. En aquesta edició anirà a càrrec d'una delegació de la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya. Balaguer està agermanat amb aquesta ciutat, i és sabut que el Casal Pere III mira de revitalitzar aquest agermanament d'ençà de l'any passat, en què una delegació balaguerina va visitar la ciutat catalana de Sardenya. Els balaguerins i les balaguerines, els ponentins i les ponentines, que encara no hagin sentit mai el català de l'altre extrem del domini lingüístic -cosa malauradament encara massa habitual- podran fer-ho en aquesta ocasió. L'acte continuarà amb l'audició de la Muixeranga i un breu concert d'havaneres a càrrec del grup balaguerí Vent de Ponent, acompanyat de la ja tradicional moscatellada.

Els actes es desplaçaran tot seguit al Casal Pere III, on tindrà lloc un sopar popular a un preu molt assequible, que donarà pas a la música de Faràndula So Insistent, que a ritme de begudes de la terra conduiran els actes del Correllengua fins a la matinada de la patxanga a l'ska i de la rumba a l'electrònica.

SI FORMES PART D'UNA ENTITAT O COL.LECTIU, RESERVA JA LA TEUA TORXA. N'hi ha prou d'enviar un mail: casalpereiii@gmail.com

Endavant amb el Correllengua!