divendres, 7 de gener del 2011

Doncs sí que comencem bé!


La primera notícia xocant que ens deixa el nou any a Balaguer és l'arribada gairebé sorpresa, aquest matí, de la copa guanyada per la selecció de futbol estatal en el darrer Mundial.

Des del Casal Pere III - Ateneu de Balaguer ja vam advertir, en motiu del pas de la Vuelta a España per la nostra ciutat durant el passat mes de setembre, de la utilització de l'esport amb finalitats polítiques de la qual érem objecte en aquell moment. Malauradament, avui hem de tornar a repetir el mateix diagnòstic.

Tot i la tèbia rebuda del triomf de la selecció estatal durant el passat Mundial a la ciutat de Balaguer i, per extensió, a la resta del país, sembla que n'hi ha que continuen interessats a explotar-ne els beneficis. Avui hem hagut de veure com algú ens duia fins a la nostra ciutat una copa d'un Mundial en un gest sense precedents però gens inofensiu, i hem hagut d'assistir a un episodi de devoció, per part de les màximes autoritats municipals, envers aquest trofeu, al més pur estil del Míster Marshall de Berlanga. La pàgina oficial de la ciutat, per exemple, en feia difusió a bombo i platerets (cliqueu aquí), i és previsible que els diaris de demà ens obsequiïn amb una foto amb cares somrients pel seu particular regal futboler dels reis d'Orient.

Més sorprenent encara resulta la posició de la Federació Catalana de Futbol, que fa pocs dies ens oferia una partit amistós entre la selecció nacional i la d'Hondures i ara es dedica a fer la "tournée" de la copa estatal.

Des del Casal Pere III - Ateneu de Balaguer lamentem profundament aquest nou episodi de tardoespanyolisme, i ens felicitem que la nostra ciutat hagi mostrat sobretot indiferència envers aquest penós episodi. No volem deixar de subratllar que no sabem si interpretar com una coincidència el fet que en pocs mesos es produeixin dos episodis d'espanyolisme tronat a través de l'esport a la nostra ciutat. Ens sorprenem, d'altra banda, que polítics amb una certa trajectòria i dècades de mandat s'avinguin a participar de l'homenatge a un trofeu que almenys bona part de la ciutadania balaguerina poden considerar ofensiu, i més d'ençà de les darreres evidències de suport massiu a la constitució en un estat propi a la ciutat de Balaguer (gairebé el 87% en la consulta del passat maig) i dels darrers episodis d'hostilitat cap al nostre país per part de les institucions estatals (Tribunal Constitucional, Tribunal Suprem), davant de les quals esperem que arribi un posicionament de fermesa i de rebuig frontal dels nostres màxims càrrecs municipals.