dilluns, 17 d’agost del 2009

ANTECEDENTS BALAGUERINS DE LLUITA

Sabíem que durant els anys trenta Balaguer va disposar d'associacions independentistes i d'un activisme ben organitzat que van fer que l'estelada fins i tot arribés a onejar al balcó de l'Ajuntament, a la Plaça Mercadal.

Doncs bé: segons han pogut comprovar membres del Casal Pere III, una estelada amb el nom de la ciutat de Balaguer presideix una exposició de la retirada republicana a Camprodon, on s'exposa material bèl.lic abundant que les tropes republicanes van deixar en aquest part del Ripollès fugint de la barbàrie franquista. Aquesta estelada, segons els organitzadors de l'exposició, va ser descoberta en unes curioses circumstàncies, entre dues parets d'una fàbrica, per evitar que caigués a les mans de les tropes feixistes.

Tot seguit en teniu les imatges. L'estelada correspon a l'Agrupació President Companys. Tota una descoberta enmig de l'estiu, que demostra que les lluites pels drets nacionals i socials fa temps que duren a la capital de la Noguera, i que amb el Casal Pere III germina allò que alguns van sembrar ja fa temps.