dimecres, 14 de novembre del 2007

LA FESTA MAJOR ALTERNATIVA ES CONSOLIDA


El dia 10 de novembre van tenir lloc al Casal els actes de la Festa Major Alternativa de Balaguer, que arribava enguany a la segona edició, i que vol ser –com el seu nom indica– una alternativa festiva però alhora reivindicativa als actes oficials de la Festa Major de Balaguer.

Tal i com estava previst, el Casal va obrir les seues portes a les deu del vespre. Al voltant de la mitjanit es va iniciar el Concurs de Títius (el tercer que acull el Casal), al qual va seguir el Concurs de Garrotins al voltant de quarts de dos, tan animat i disbauxat com l’anterior, que va comptar amb la presència de participants i de públic vingut de Balaguer o la Noguera, però també de diferents punts de les comarques de Ponent. De fet, tant el premi del Concurs de Títius com el del Campionat de Garrotins se’n van anar cap a una localitat del Segrià, Alfés, pel que sembla amb una llarga tradició rumbera i de bevedors al porró (a la foto, els dos guanyadors, amb el diploma que els acredita com a campions i alguns dels premis). Cal avisar que es va superar el rècord local de títius, que no arribava a la vintena i que ara se situa en vint-i-sis títius. Esperem que en properes edicions s'arribi encara més lluny, perquè aquesta marca queda encara una mica lluny dels rècords nacionals.

Cal assenyalar, no només l'ocurrència de molts garrotins (que són un canal festiu perfecte per a la denúncia d'injustícies o per vehicular queixes o demandes), sinó també el nivell sorprenentment altíssim d'aquest Campionat de cant improvisat, així com el fet que es va batre el rècord local del concurs de títius , que ara se situa en vint-i-sis títius alhora que es beu al porró (els porrons, per altra banda, contenien aquesta vegada moscatell, i va caldre recarregar-ne més d'una dotzena per obtenir un guanyador). Totes dos competicions van tenir escenes i situacions molt més que divertides, i ja hi ha qui demana que el Concurs de Títius i el Campionat Comarcal de Garrotins es repeteixin al més aviat possible.

Després dels títius i dels garrotins, la festa va allargar-se fins ben avançada la matinada, amb l’actuació de diversos punxadiscos i les projeccions del PD Eskamot. Durant la nit, membres del Casal Pere III van distribuir també pamflets al concert que tenia lloc al Pavelló del Molí de l’Esquerrà en què s’insistia en una de les reivindicacions de l’Assemblea de Joves del Casal que l’Ajuntament encara no ha atès, i que es va fer pública ja fa més d'un any i mig (arran dels fets dels papers de Salamanca): la retirada immediata de les plaques franquistes de les façanes de diversos edificis de Balaguer. Resulta realment penós que l’Ajuntament de Balaguer hagi tingut trenta anys per arrencar els jous i les fletxes falangistes dels nostres carrers i que encara hi siguin.

El Casal Pere III fa una valoració molt positiva dels actes de la Festa Major Alternativa, i sobretot de la bona acollida que van tenir. Per tant, hi haurà més concursos de títius, i amb tota seguretat un Segon Campionat Comarcal de Garrotins de la Noguera.

T'hi esperarem!