dilluns, 5 de novembre del 2007

FESTA MAJOR ALTERNATIVA el 10 de novembre


Després de la bona acollida que va tenir l’any passat la primera edició, enguany Balaguer tornarà a tenir una Festa Major Alternativa, el proper dissabte dia 10 de novembre, al Casal Pere III.

Els actes alternatius a la Festa Major oficial van consistir l’any passat en una presentació pública del nucli local del SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), una taula redona sobre ensenyament en què va participar el cantant d’Obrint Pas Xavier Sarrià i, entre d’altres coses, un concert del conegut Josep Maria Cantimplora i l’Orquestra Cloratita.

Enguany els actes continuaran combinant la línia festiva i formativoreivindicativa iniciada l’any passat. El Casal Pere III obrirà les seues portes a les 22 h. del dissabte dia 10 per acollir tota una sèrie d’activitats que s’allargaran fins a la matinada.

Es farà el primer Campionat Comarcal de Garrotins (per al qual cal inscriure’s prèviament al Casal, amb un correu electrònic a casalperetercer@yahoo.ca), en el qual hi poden participar tothom, arribi de dins o de fora de la Noguera. Aquest concurs de cant improvisat busca premiar el garrotinaire més original i amb més capacitat per improvisar lletres de garrotins en tandes successives eliminatòries per parelles, a través d’un veredicte d’un jurat popular format pel públic assistent. Aquesta iniciativa, que ha tingut molt èxit en d’altres indrets del país, serveix per recuperar una de les melodies festives pròpies de les terres de Ponent.

Els garrotins aniran acompanyats d’un concurs d’habilitat al porró: el Concurs de Títius, un concurs molt habitual en d’altres zones del país que consisteix a comptar ‘títius’ a mesura que es va bevent, si cal entonant melodies, que ja és la tercera vegada que arribarà al Casal Pere III.

A tot això, cal sumar-hi una mostra de Begudes de la Terra amb degustació, en el qual tothom tindrà l’oportunitat de conèixer les textures de begudes fetes arreu dels Països Catalans (per qui encara no les conegui): des de les clàssiques Aigua de València o Pomada de Menorca a la Barreja berguedana o la Cassalla, per exemple.

La Festa Major Alternativa continuarà amb la presència de tres PD (punxa-discos, arribats en algun cas d’altres casals del país) que donaran una alternativa musical a les actuacions oficials de la Festa Major.

Us esperem en la Festa Major Alternativa de Balaguer!