diumenge, 20 de novembre del 2016

Balaguer guardona el periodista Vicent Partal i el grup Elèctrica Dharma

Aquest divendres tindrà lloc l'acte de lliurament dels guardons que atorga el Casal Pere III a una persona i un col·lectiu que s'hagin significat en la defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes en el marc dels Països Catalans.

El Premi Manuel Gonzàlez i Alba es concedeix a una entitat, iniciativa ciutadana, col·leciu, institució o projecte cultural, i en d'altres edicions han estat guardonats la Comissió de la Dignitat, Escola Valenciana, l'AMI, l'Associació Súmate, Acció Cultural del País Valencià o la Nova Declaració de Mequinensa, entre d'altres.

En el veredicte del jurat, format pels membres de la nostra entitat, s'ha valorat la trajectòria pionera de la Dharma en la fusió de la música d'arrel tradicional amb llenguatges musicals com el jazz, el rock, el pop o la cançó. Destacant la incorporació d'un saxo soprano que recorda la sonoritat de la tenora, o el projecte de fusió amb la Cobla Mediterrània. S'ha valorat també que hagin creat cançons que han esdevingut himnes per a moltes generacions i han passat a formar part de la memòria col·lectiva del país, a partir del seu compromís musical amb les melodies populars d'arreu dels Països Catalans.

Paral·lelament al Premi Manuel Gonzàlez-Alba, també es lliura en el mateix acte el Premi Moragues-Basset, que reconeix una trajectòria individual. Entre els guardonats de les darreres edicions hi ha la sra. Montserrat Carulla, Matthew Tree, Miquel Calçada o Lluís Maria Xirinacs. Enguany el guardonat serà el periodista Vicent Partal.

En el veredicte del jurat s'ha valorat la trajectòria pionera del periodista Vicent Partal de normalitzar la llengua catalana en l'àmbit dels mitjans de comunicació digitals, des del rigor i la qualitat. També s'ha valorat el compromís en tots els seus projectes, sobretot a Vilaweb, a l'hora d'oferir un marc de referència auto-centrat, abastant tots els Països Catalans, i amb un estàndard lingüístic descastellanitzat.

El lliurament del premi és farà en un acte públic a la nostra ciutat, el proper divendres 25 de novembre a les 8 del vespre a la sala d'actes de l'Ajuntament. L'acte comptarà amb una primera part on es farà lliurament dels guardons, i una segona part en la que el periodista Vicent Partal pronunciarà la conferència 'La tardor que marcarà el procés d'independència'.