dilluns, 8 de juny del 2015

La cuina catalana, protagonista de la Festa Balaguer Ciutat Comtal

Els representats de les entitats que van participar a l'ofrena. (Foto de Rosa M. Sauret)

Ahir va tenir lloc la 33a commemoració de la mort del comte Jaume d'Urgell, un acte que des de fa uns anys organitza el Casal Pere III - Ateneu de Balaguer, recollint el testimoni d'Acció Cultural Jaume d'Urgell. A les 11 del matí va tenir lloc la tradicional ofrena floral a l'estàtua del comte, que va comptar amb la participació de diverses institucions, entitats i partits polítics.

Membres del Ball de Bastons del Casal participant a l'ofrena (Foto de Rosa M. Sauret)


Lluís de la Fuente, Jaume Fàbrega i Josep Maria Morell.
(Foto de Rosa M. Sauret)
Enguany el tema escollit per la conferència va ser la cuina catalana a l'edat mitjana, la primera cuina nacional d'Europa. En aquest sentit, des del Casal ens vam voler sumar a la iniciativa de l'Associació lo Morter de Balaguer, que reivindica la Cuina Catalana com a patrimoni immaterial de la Unesco. Així, a les 12h a la sala d'actes de l'Ajuntament va tenir lloc la xerrada "Catalunya a l'Europa Medieval: la primera edat d'or de la cuina catalana" a càrrec de Jaume Fàbrega, historiador, escriptor, crític d'art i professor de gastronomia i direcció hotelera. L'acte va ser presentat per Lluís de la Fuente, del Casal, i per Josep Maria Morell, restaurador local i promotor de l'Associació lo Morter de Balaguer.

La jornada va acabar amb un tast de panadons, un menjar que ens ha arribat de la cuina catalana medieval.


Un moment de la conferència de Fàbrega. (Foto de Rosa M. Sauret)