dilluns, 1 de juny del 2015

Balaguer reivindica el Comtat d'Urgell i la importància de la cuina catalana en el context medieval europeu

Com cada any el primer cap de setmana de juny Balaguer es reivindica com a ciutat comtal, coincidint amb l'aniversari de la mort del darrer comte d'Urgell, el famós Jaume el Dissortat, aspirant al tron català i perdedor del Compromís de Casp, amb diferents actes que tindran lloc el proper diumenge dia 7 de juny sota l'organització del Casal Pere III.

El programa començarà amb la tradicional ofrena floral ciutadana a l'estàtua del comte Jaume II d'Urgell de Balaguer, on les diferents entitats i associacions culturals, esportives i socials de Balaguer participen en aquest acte per reivindicar la memòria i importància del Comtat d'Urgell i el seu llegat pel patrimoni de la ciutat.

Enguany la festa se suma a la inciativa de l'Associació lo Morter de Balaguer, que reivindica la Cuina Catalana com a candidata a patrimoni immaterial de la Unesco, basant-se entre d'altres motius al fet que a l'edat mitjana va ser la primera cuina nacional d'Europa, i va exercir en aquell moment un important lideratrecoge i reconeixement a tot el món medieval.

En parlarà Jaume Fàbrega, un dels més grans especialistes de la cuina a l'edat mitjana. Escriptor i crític gastronòmic, Jaume Fàbrega és autor de més de seixanta llibres, i guanyador diversos cops dels Gourmand World Cookbook, premi internacional de literatura gastronòmica. Fàbrega també és historiador, crític d'art i professor de gastronomia i direcció hotelera, a més de director del Curs d'Enologia de la Universistat Autònoma de Barcelona, entre d'altres.

La conferència que protagonitzarà Jaume Fàbrega porta per títol "Catalunya a l'Europa Medieval: la primera edat d'or de la cuina catalana", i tindrà lloc a les 12 del migdia d'aquest diumenge a la Sala d'Actes de l'Ajuntament.

A continuació el Casal Pere III convidarà tots els assistents a un petit tast de panadons, un dels elements del patrimoni gastronòmic del país que ens ha arribat de la cuina catalana medieval.