diumenge, 30 de novembre del 2014

Aleix Sarri i Francesc Canosa parlen a Balaguer sobre Catalunya i la Unió Europea

En la xerrada-col·loqui es va presentar el llibre “La Unió Europea en perill” d’Aleix Sarri

Aleix Sarri, Francesc Canosa i Marc Solanes (Foto de Rosa M. Sauret)

El passat dissabte 29 de novembre la sala d’actes de l’Ajuntament de Balaguer va acollir la xerrada-col·loqui “El procés d’independència vist des de Brussel·les. Catalunya i la crisi de l’euro”. L’acte, organitzat pel Casal Pere III – Ateneu de Balaguer va comptar amb Aleix Sarri, assistent de l’eurodiputat Ramon Tremosa i amb Francesc Canosa, periodista i escriptor. 

Canosa va presentar Sarri com “un dels nostres homes a Brussel·les” i va insistir en la importància de comptar amb persones com ell davant del repte que suposa el procés d’independència actual. També va citar Prat de la Riba i la Mancomunitat com a prova que Catalunya sempre ha mirat cap a Europa. Segons ell, enfront els grans països dinosaure hi ha els països gasela, dinàmics i adaptables.

Per la seva banda, Aleix Sarri, que va presentar el seu llibre “La Unió Europea en perill”, va analitzar diferents aspectes de l’economia i de la política europees. Va explicar que la Unió manté una gran neutralitat respecte el procés català i va recordar que és un escenari no contemplat en cap tractat. Sarri va assenyalar que el Tribunal de la Haia valida la declaració d’independència sempre que sigui sense violència i respectant els drets humans i va comentar que del 9N ençà percep un interès i una simpatia creixents de tota Europa envers el nostre procés d’independència.

En el col·loqui final es van tractar diversos temes com les pressions que fa l’Estat espanyol a Brussel·les, la situació de minories nacionals d’altres estats, el paper que pot jugar la UE com a àrbitre en el procés d’independència o l’actuació que porten a terme els nostres diputats al Parlament Europeu.