dijous, 29 d’agost del 2013

La Prèvia a la Diada arriba a la desena edició

Matthew Tree i els firmants de la Nova Declaració de Mequinensa, premis Moragues-Basset i Gonzàlez Alba


La sala d’actes de l’Ajuntament acollirà l’exposició “Cartells que fan VIA” de Josep Lledó


El Casal instal·larà una estelada que onejarà de forma permanent a l’avinguda Comte Jaume d’Urgell

Cartell que forma part de l'exposició
Per desè any consecutiu, el Casal Pere III – Ateneu de Balaguer organitza la Prèvia a la Diada. Enguany els actes començaran el dijous dia 5 de setembre amb la inauguració de l’exposició “Cartells que fan VIA”, un recull de cartells de temàtica nacional aplegats per Josep Lledó i Poveda, membre de l’Assemblea Nacional Catalana. L’acte tindrà lloc a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Balaguer a 2/4 de 9 de la tarda.

A continuació, a 2/4 de 10, a l’avinguda Comte Jaume d’Urgell tindrà lloc la hissada d’una estelada que onejarà permanentment fins que Catalunya assoleixi la independència. La colla bastonera del Casal actuarà prèviament i portarà la bandera fins al màstil. Aquest serà de 10 metres i es sufragarà per subscripció popular.

El divendres 13 de setembre a les 8 de la tarda a la sala d’actes de l’Ajuntament tindrà lloc la xerrada “Catalunya vista per Matthew Tree”, a càrrec de Matthew Tree. Durant el decurs de l’acte també es presentarà el llibre “El concert per la llibertat. Una nit per la independència”, que compta amb un recull de fotografíes d’Enric Lucena, que també ens acompanyarà, i el text del qual ha escrit el mateix Tree. 

A continuació hi haurà el tradicional sopar de socis i simpatitzants del Casal, que enguany serà al claustre del Convent de Sant Domènec. Com sempre, durant el sopar es lliuraran els premis Moragues-Basset i Manuel Gonzàlez Alba per reconèixer la tasca dels que s’han destacat en la defensa dels vincles culturals dels diferents territoris de parla catalana, de la llengua i de la cultura. El nom dels premis serveix alhora d’homenatge als lluitadors antiborbònics Joan-Baptista Basset (l’històric general maulet) i Josep Moragues (pedra fonamental de la resistència principatina contra l’exèrcit francoespanyol durant la guerra de successió), així com a Manuel Gonzàlez Alba, un dels referents immediats de l’independentisme català contemporani, assassinat per l’exèrcit espanyol durant els Fets del 6 d’octubre. Durant edicions anteriors, aquests premis han estat atorgats, entre altres, a la Comissió de la Dignitat, al grup musical Brams, a Lluís Maria Xirinacs, a Jordi Vidal, a l’Associació de Municipis per la Independencia, a Miquel Calçada i al Centre Excursionista de Balaguer.

Els firmants de la Nova Declaració de Mequinensa, a l'esquerra, i Matthew Tree, a la dreta.

En aquesta desena edició, els premiats seran els següents:

- Premi Manuel Gonzàlez Alba: als firmants de la Nova Declaració de Mequinensa. El Casal vol reconèixer la fermesa del mig centenar d’alcaldes i regidors que, en representació de vint-i-vuit ajuntaments i tres consells comarcals de la Franja de Ponent, van elaborar aquesta Declaració en defensa del català a la Franja. Els signants van rebutjar la llei lingüística del govern aragonès, que elimina el nom de català i passa a anomenar-lo LAPAO.

- Premi Moragues-Basset: a l’escriptor Matthew Tree, per la seva defensa de la llengua i de la cultura catalanes. Tree ha publicat articles a El Punt, a l’Avui, a The Times, a El País, al Periódico de Catalunya, al Diari de Barcelona, a La Rosa dels Vents i a Catalonia Today, entre altres. Ha col·laborat amb les emissores RAC 1 i Ràdio Contrabanda i amb la BBC i amb TV3, tot participant en els programes La cosa nostra, Tenim paraula i Passatgers. Ha publicat una quinzena de llibres.

El preu del sopar serà de 18 euros per a socis, de 20 euros per a no socis i de 10 euros pels infants. Cal comprar els tiquets al Bar La Rosaleda fins el dia 12 al matí. Telèfon d’informació: 667631688.