dimarts, 18 d’octubre del 2011

El Correllengua: un èxit per desè any consecutiu








Fotos: Rosa Maria Sauret

El passat dissabte dia 15 d’octubre Balaguer va tornar a acollir els actes del Correllengua, que apleguen cada any gent vinguda de la mateixa ciutat i d’arreu de la comarca. El balanç que n’acaba de fer l’assemblea del Casal Pere III – Ateneu de Balaguer és molt satisfactori: el Correllengua de Balaguer, que exerceix també les funcions d’acte central a la comarca de la Noguera, continua sent l’acte reivindicatiu per la llengua i pel país més nombrós de les comarques de Ponent.

Els actes del Correllengua van iniciar-se a les sis de la tarda, moment en què el reconegut xef balaguerí Josep Maria Morell va començar a cuinar una extraordinària xocolata per als nens i les nenes que ja eren a la Plaça Mercadal. Les existències de xocolata es van acabar completament, i se’n van servir més de tres-centes racions, que van ser repartides per les companyes de les Dones d’Almatà. Els actes van continuar amb la presència de la Colla Gegantera de Balaguer, que per celebrar els deu anys de Correllengua va fer sortir a ballar –també de manera extraordinària– tots els gegants de la ciutat, alguns dels quals amb estelades al coll. A la Colla Gegantera la va seguir la Colla Bastonera de Balaguer, que tornava a aparèixer en un Correllengua amb més gent que mai i que va ser molt ben rebuda per tots els participants del Correllengua.

A l’hora que queia el sol, una quarantena d’entitats de Balaguer i de tota la Noguera van recollir les torxes per iniciar la tradicional Marxa de Torxes, encapçalada com sempre per una estelada gegant. Enguany, a més a més, el Casal Pere III va distribuir centenars d’estelades entre els membres de les entitats i els assistents. També es van exhaurir.

La Marxa de Torxes va travessar el Pont Nou de Balaguer i, un cop davant de la Rosaleda, va començar l’acte central del Correllengua, que va comptar amb la intervenció de Miquel Àngel Pradilla, un sociolingüista de prestigi que és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, màxima autoritat acadèmica del nostre país. La interpretació de la Muixeranga, que cada any va a càrrec d’un instrument diferent, va ser feta enguany amb dues flautes travesseres, que van donar pas a moscatell i coca per a tothom de la mà del col.lectiu Dona Rural. Els actes es van traslladar després a la seu del Casal, al carrer Santa Anna, que es va tornar a omplir de gom a gom per al sopar popular –que, un cop més, va tornar a acabar totes les existències– i la festa posterior, que es va allargar fins entrada la matinada.

Des del Casal donem les gràcies a totes les persones i col.lectius que un any més heu fet que el Correllengua de Balaguer hagi tornat a ser un èxit. Us agraïm molt el vostre compromís amb la llengua, el país, la nostra ciutat i la nostra comarca! Hem tornat a demostrar que no podran fer res contra un poble unit, alegre i combatiu.