dijous, 6 d’octubre del 2011

Arriba el desè Correllengua! Torna el Correllengua més gran!

Una gran xocolatada a càrrec de Josep Maria Morell i un parlament d'un membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans en un moment d'agressions a l'escola catalana, principals novetats del Correllengua d'enguany

La Marxa de Torxes vol ser per desena vegada una convocatòria massiva en un any que el Correllengua pren com a temàtica principal l'ensenyament escolar de la llengua catalana

Gegants, grallers, bastoners, foc, el sopar popular i la festa final completaran els actes del CorrellenguaPROGRAMA:

18:00 h Plaça Mercadal
XOCOLATADA INFANTIL (gratuïta) a càrrec del reconegut xef JOSEP MARIA MORELL
Ballada dels GEGANTS DE BALAGUER

19:00h CONCENTRACIÓ
Actuació de la COLLA BASTONERA DE BALAGUER
Lliurament de torxes a les entitats participants
Encesa de flames

19:30h. MARXA DE TORXES
Amb grallers, gegants, bastoners, timbalers i foc
i amb la participació de les ENTITATS DE BALAGUER I LA NOGUERA

20:30h. Plaça Pau Casals
Lectura del manifest nacional del Correllengua 2011
Audició de la Muixeranga d’Algemesí
Parlament de MIQUEL ÀNGEL PRADILLA, membre de la Secció Filològica de l’INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS
Moscatellada popular i coca per a tothom

Tot seguit, al Casal Pere III – Ateneu de Balaguer
SOPAR POPULAR
Música amb punxadiscosDes de l'any 2002, el Correllengua de Balaguer s'ha convertit en l'acte reivindicatiu per la llengua i pel país més multitudinari de les comarques de Ponent. Any rere any, una gran gentada vinguda del mateix Balaguer, d'arreu de la comarca de la Noguera i fins de força altres punts de les comarques de Ponent, es donen cita a la nostra ciutat per reclamar la plena normalització de la llengua catalana en un acte festiu i massiu. Enguany el Correllengua arriba, doncs, al desè aniversari a la nostra comarca, i es converteix en una fita després de mantenir-se com una gran convocatòria durant una dècada. És per això que convidem tothom que ho vulgui a unir-se als actes del Correllengua de Balaguer, que enguany tindran un significat i un component emotiu especials.

Enguany el Correllengua comptarà amb alguns elements clàssics i algunes novetats molt remarcables. Els actes s'iniciaran a la Plaça Mercadal a les sis de la tarda, amb una xocolatada gratuïta a càrrec d'una de les forquilles més prestigioses de Ponent, el xef Josep Maria Morell, reconegut cuiner que enguany tindrà una presència destacada al capdavant de la Societat Gastronòmica del Comtat d'Urgell, que també pren part en el Correllengua.

A la xocolatada seguiran les actuacions de la Colla Gegantera de Balaguer i, posteriorment, la Colla Bastonera de Balaguer, que donaran pas al lliurament de torxes a les desenes d'entitats de la ciutat i de la comarca que, any rere any, participen activament en el Correllengua. Les flames del Correllengua simbolitzaran, per desè any consecutiu, la unitat del nostre teixit civil en el manteniment de la flama de la llengua i de la cultura del nostre poble, davant de les agressions que li vénen de fora però també de dins dels Països Catalans.

La Marxa de Torxes s'iniciarà a la Plaça Mercadal, creuarà el riu Segre i arribarà fins a la Plaça Pau Casals, on tindrà lloc el tradicional acte públic. Com cada any, la interpretació de La Muixeranga d'Algemesí, un dels himnes nacionals dels Països Catalans, anirà a càrrec d'un instrument inèdit (en anys anteriors ha estat la gralla, l'acordió, el violí... fins a deu). Es llegirà el manifest nacional del Correllengua 2011, que enguany és obra del cantautor Cesk Freixas, un dels valors més sòlids de la música catalana actual a més d'un vell conegut de la nostra ciutat, ja que va actuar fa encara no dos anys al Casal Pere III. A més del manifest, l'acte tindrà un punt fort amb la intervenció de Miquel Àngel Pradilla, membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, per tant integrant de la màxima autoritat acadèmica de la llengua catalana i alhora del màxim organisme científic del nostre país.

L'acte a la Plaça Pau Casals es completarà amb una gran moscatellada i amb coca per a tothom. El Correllengua es desplaçarà després al Casal Pere III, on tindrà lloc un sopar popular (a preus igualment populars), al qual seguirà la també tradicional festa per als que tinguin ganes de gresca, amb punxadiscos que s'encarregaran de fer sonar al Casc Antic de la ciutat música d'arreu dels Països Catalans i del món, amb l'acompanyament habitual de les clàssiques begudes de la terra i un entorn humà immillorable.

Us esperem al desè Correllengua de Balaguer i la Noguera!

Fem-lo ben gran!