dimecres, 11 de juny del 2008

Resposta massiva de la comunitat senegalesa de Balaguer


El passat dissabte 7 de juny el Casal Pere III – Ateneu de Balaguer va quedar petit davant de la resposta massiva de la comunitat senegalesa de Balaguer a la convocatòria anomenada “Vespre per la llengua”, ja que més d’una cinquantena de nous balaguerins d’origen senegalès van assistir als actes que van tenir lloc al Casal, en els quals també van prendre part voluntaris lingüístics i d’altre públic.

L’acte va començar a les set del vespre, amb la cloenda oficial de l’edició del curs 2007-2008 del Voluntariat Lingüístic, en què van compartir taula els voluntaris lingüístics i amb membres de la comunitat senegalesa que han participat enguany en el voluntariat.

La jornada va continuar amb l’exposició d’experiències de parelles lingüístiques, i amb la presentació del nou projecte del Casal, Vincles. Membres del Casal Pere III van detallar en què consistiria aquest nou programa, que entre altres coses vol crear un espai de socialització que prescindeixi de l’origen geogràfic dels seus participants. El projecte Vincles té d’entrada l’intenció de crear grups de conversa oberts al Casal, en què autòctons i nouvinguts puguin conversar lliurement –òbviament, en català– en uns dies preestablerts, però en què la participació sigui completament lliure i oberta a tothom, en què qualsevol persona hi pugui prendre part el dia que ho consideri oportú. L’altra acció prioritària del projecte Vincles serà la realització de sortides culturals per diferents llocs dels Països Catalans, per tal de donar a conèixer als nous catalans els principals elements de la història i la cultura del nostre país. De moment, ja estan previstes sortides al Museu de Lleida i a les ruïnes romanes de Tarragona, a més d’una visita a Camarasa coincidint amb el dia de celebració de la Transegre, que alhora serà el dia que es duran a terme a Balaguer tots els actes del cinquè aniversari del Casal Pere III (12 de juliol).

L’acte va continuar amb un sopar en què es combinaven elements senegalesos i catalans, amb música d’origen africà i d’arreu dels Països Catalans a càrrec de tot un expert balaguerí en ritmes africans, el DJ Quelo. Com l’acte anterior, la festa va ser tot un èxit. El Casal Pere III en fa una valoració molt positiva, i convida tots els balaguerins i totes les balaguerines a participar en aquest nou projecte, Vincles, que ha de permetre un enriquiment mutu entre nous i vells catalans.