dimarts, 18 de setembre del 2007

TORNA EL CORRELLENGUA MÉS GRAN!


L’acte central del Correllengua a la comarca de la Noguera és fins ara la convocatòria de les comarques de Ponent que té com a motiu la defensa de la llengua catalana que reuneix més gent. Enguany s’arriba a la cinquena edició d’aquest Correllengua, que tindrà lloc el dia 6 d’octubre, a la ciutat de Balaguer.

El Correllengua d’enguany comptarà amb DIVERSES NOVETATS amb relació a anys anteriors: més protagonisme per a les entitats de tota la comarca i de tot Ponent que hi participen, un recorregut diferent dels altres anys de la cercavila que tradicionalment recorre els carrers de Balaguer i un gran concert final amb algunes de les formacions més destacades de la música que avui en dia es fa als Països Catalans.

El Correllengua s’iniciarà a les 20:00 h. del vespre al Passeig de l’Estació (vora la Plaça de la Sardana), amb una concentració en la qual es lliuraran torxes a totes les entitats de la comarca de la Noguera que participin en el Correllengua. Hi haurà una ballada de gegants, s’encendran les torxes i es donarà tret de sortida a la tradicional Marxa de Torxes, que recorrerà les principals zones de la part antiga de Balaguer. Aquesta Marxa de Torxes comptarà amb la participació de grups de grallers vinguts de diferents pobles de la comarca de la Noguera, i hi haurà també xanques i foc.

Durant el recorregut de la Marxa de Torxes, com ja és habitual, es faran aturades en llocs simbòlics de la ciutat. És durant aquestes aturades que es donarà pas als típics parlaments a càrrec d’algú que s’hagi significat en la defensa de la llengua o del país, que es farà la lectura del manifest del Correllengua d’enguany i que s’interpretarà La Muixeranga d’Algemesí, un dels himnes nacionals dels Països Catalans. La Muixeranga d’Algemesí genera sempre expectació perquè és interpretada cada any per un instrument diferent. En anys anteriors ha estat interpretada amb gralla, violí, flabiol i clarinet.

La Marxa de Torxes, en la qual hi acostuma a participar gent de totes les edats, finalitzarà enguany al nou Pavelló Molí de l’Esquerrà, vora el Pont Vell de Balaguer, a l’entrada de l’Horta d’Amunt. Allí hi haurà moscatell i vi gratuït per a tothom que hagi participat en la Marxa de Torxes, hi haurà un sopar popular i hi haurà una interpretació dels Segadors a càrrec del conegut Francesc Ribera “Titot”.

Després del sopar hi haurà un gran concert amb Carles Juste LO BEETHOVEN, el patriarca de la rumba lleidatana i dels garrotins; ARAMATEIX, la banda successora dels ja desapareguts BRAMS (www.aramateix.cat), que barreja peces d’aquesta formació amb d’altres de noves; i DEPT, la banda liderada per David Rossell, guitarra de MESCLAT (www.dept.cat).