dilluns, 20 d’agost del 2007

ACTES DE LA DIADA A BALAGUER. Homenatge a Lluís Maria Xirinacs


Com ja és tradició, el Casal Pere III de Balaguer organitza actes en la vigília de la diada nacional de l’11 de setembre. La nit del dia 10 de setembre, doncs, com ve sent habitual a la capital de la Noguera en els darrers quatre anys, tindran lloc els actes reivindicatius que commemoraran la caiguda de Barcelona en mans de les tropes espanyoles l’11 de setembre de 1714.

Per segon any consecutiu, el Casal prepara una vetllada amb sopar i concert que servirà per fer el lliurament dels premis Moragues-Basset i Manel Gonzàlez Alba. Els actes tindran lloc al restaurant del Santuari (darrere del Sant Crist) a les 22 h. del dia 10 de setembre (el 10 a les 10).

El sopar d’enguany tindrà un significat especial en la mesura que tindrà com a element central un acte d’homenatge a Lluís Maria Xirinacs, desaparegut aquest mes d’agost. Cal recordar que Xirinacs tenia una estreta relació amb l’independentisme balaguerí. Xirinacs va participar en el primer acte públic de l’embrió del Casal Pere III i, fa pocs mesos, va tornar a ser present en unes jornades a la capital de la Noguera amb el seu darrer llibre sota el braç, en el que va ser la seua darrera aparició pública a les comarques de Ponent.

Els dos premis –el Moragues-Basset i el Manel Gonzàlez Alba– estan destinats a reconèixer el treball d’una persona o institució per l’alliberament dels Països Catalans, tant en el nivell de la identitat com en l’àmbit de la justícia social, la defensa de la terra, la cooperació o la solidaritat internacionalista.

El premi Moragues-Basset recorda dos dels principals lluitadors catalans de la guerra de successió (Josep Moragues i Joan Baptista Basset), i és escollit per votació conjunta de les diferents assemblees del Casal. El premi Manel Gonzàlez Alba (que recorda una de les figures més destacades de l’independentisme de la primera meitat del segle XX), per la seua banda, s’elegeix per votació popular a través d’urnes dipositades durant tot un any en tots els actes públics del Casal Pere III.

L’any passat, el premi Moragues-Basset va ser atorgat a la Comissió de la Dignitat, per la recuperació dels papers catalans segrestats a Salamanca, i va ser recollit pel seu coordinador, Toni Strubell. El premi Manel Gonzàlez Alba de votació popular va ser aconseguit per la formació Brams –que acabaven de dissoldre’s poc temps abans–, i va ser recollida pel seu cantant i líder, Francesc Ribera “Titot”.

Els premis consisteixen en obres d’art donades per artistes de la comarca de la Noguera. D’una banda, el premi Moragues-Basset consisteix enguany en un bust de Joan Baptista Basset sobre obra de fusta de Josep Rodés i ceràmica de Josep Gasol. D’una altra, el premi Manel Gonzàlez Alba tindrà com a objecte un gravat dels Països Catalans de l’artista balaguerina Rosa Maria Sauret.

Les reserves per al sopar es poden fer al correu electrònic del casal (casalperetercer@yahoo.ca) o bé al telèfon 667631688, al més aviat possible. Després del concert, tindrà lloc la ja tradicional festa. Aquest cop hi intervindran membres de la formació lleidatana de Carles Juste "Lo Beethoven", que faran que la lluita i la reivindicació deixin per una estona pas a la festa a ritme de rumba catalana i garrotins.

A banda del sopar previ a la Diada, el Casal Pere III té previst dur a terme accions durant l’11 de setembre, alguna de les quals serà ben visible arreu de la ciutat. Estigueu atents.

L’ACTE CENTRAL DEL CORRELLENGUA DE LA NOGUERA JA ÉS A PUNT

Ja hi ha data per a l’acte central del Correllengua a la Noguera, segurament el més concorregut i multitudinari de totes les comarques de Ponent. El dia escollit serà el 6 d’octubre.

El Correllengua comptarà, com cada any, amb una marxa de torxes per alguns dels llocs més simbòlics i històrics de la ciutat de Balaguer, però enguany tindrà una bona colla de novetats. En aquesta edició es modificarà substancialment el recorregut d’anys anteriors, es donarà molt més protagonisme a les entitats de tota la comarca de la Noguera que hi prenen part portant les torxes que simbolitzen les flames de la llengua i també hi haurà un gran concert final. En aquest concert hi participaran els grups ARAMATEIX (els successors dels desapareguts BRAMS, liderats per Francesc Ribera “Titot”) i DEPT (una de les millors i més conegudes formacions del panorama musical català, al capdavant de la qual hi ha David Rossell, també membre de BRAMS i de MESCLAT).

Tot és a punt perquè torni el Correllengua més gran de Ponent.