dimarts, 4 de febrer del 2014

Canosa presenta el documental sobre Joan Sales a Balaguer

El director Francesc Canosa amb Jaume Marvà del Casal (Foto de Rosa M. Sauret)
Sota el títol “Joan Sales. L’home incòmode. La veritat que fa nosa” el periodista i escriptor Francesc Canosa va presentar el passat dissabte un documental sobre un testimoni de la recent història de Catalunya, l'escriptor i editor Joan Sales, en un acte organitzat pel Casal Pere III – Ateneu de Balaguer.

El documental dirigit per Canosa és un relat acurat de la seva vida personal, professional i tasca literària a través de la visió de persones de diferents generacions: Juli Sales, Joan Margarit, Francesc-Marc Àlvaro, Josep Maria Solé i Sabaté, Meritxell Gené, Isona Passola, Francesc Serés, Hilari Raguer, Maria Bohigas, Marta Pasqual, Montserrat Casals, Jordi Pujol i Anna Punsoda. Ho fan des dels diferents escenaris geogràfics per on va passar l'escriptor. 

Un nombrós públic va seguir i va participar en el fòrum posterior, en el que Canosa va subratllar que el documental penetra per tots els racons del Sales soldat, cristià, escriptor, editor, traductor i combatiu, i que cada persona i obra explica el quadrat que forma tot aquest Rubik que és aquesta complexitat de la vida i obra d’un Sales desconegut per al gran públic.

L’autor va remarcar també que Sales va ser un home incòmode per a tothom, que va destacar perquè representava la normalitat que ens encarna a nosaltres mateixos, i que la lectura de les cartes entre Sales i Màrius Torres permet entendre moltes coses que estan passant ara i perquè “estem atrapats en aquesta rotonda”.

Referint-se al component identitari català que avui continua ben present, va recordar la coneguda frase de Sales “em sento català senzillament com un albercoc se sent albercoc i no préssec”.