dimecres, 21 d’octubre del 2009

Les flames del Correllengua van tornar a encendre Balaguer


El passat dissabte el Correllengua va tornar a arribar a la Noguera, i entitats vingudes de tots els punts de la comarca es van trobar al Passeig de l’Estació per iniciar la tradicional Marxa de Torxes, que enguany arribava ja a la seua vuitena edició. Més de mig miler de persones, amb més d'una cinquantena d’entitats representades, van travessar Balaguer en un recorregut que va seguir el Passeig de l’Estació, el Pont Nou i el Carrer Major fins a la Plaça del Pou, el Carrer d’Avall i, finalment, la Plaça Mercadal. Si en anteriors ocasions el Correllengua es va enfilar per la muralla fins a Santa Maria, enguany va escollir un recorregut que pogués fer tothom, i que fos apte per a tots els públics, per tant que es pogués fer a peu pla, sense haver de superar obstacles físics.

La Marxa de Torxes va ser oberta per l’Associació Motera de Balaguer, que amb les seues motos i amb torxes donaven pas a una cercavila multitudinària oberta per una gran senyera estelada que cada any constitueix la concentració pública més nombrosa de gent amb finalitats reivindicatives de tota la comarca. Animaven la cercavila diferents grups de cultura popular vinguts de diversos punts de les comarques de Ponent, entre els quals cal destacar els batucaires d’Artesa de Segre, els Bastoners del Pla de l’Aigua de Lleida i els del Casal Pere III de Balaguer, a més dels Gegants de Mollerussa i la Colla Gegantera de Balaguer i els seus grallers.

La Marxa va aturar-se al cor del Casc Antic, a la Plaça del Pou, per sentir la Muixeranga d’Algemesí, i en aquest mateix punt una gran traca dels Diables de Balaguer va fer emmudir tot el centre històric de la ciutat. La Marxa de Torxes va concloure a la Plaça Mercadal, on les noves generacions de catalans –la Sally, la Saliha, el Roger i l’Àlex– van fer una lectura conjunta del manifest nacional del Correllengua 2009, que s’ha llegit arreu dels Països Catalans. La festa va continuar al carrer Santa Anna, on hi ha la seu del Casal Pere III, amb moscatellada i un sopar popular per a totes les entitats que donen suport al Correllengua, així com per a tots els membres dels grups de cultura popular i tots aquells que ho volguessin. Un concert dels cantautor lleidatà Jordi Prenafeta i del Pardal Roquer, un altre músic reconegut dins i fora de les nostres comarques, van servir per tancar la festa per als més joves, amb música i tast de begudes d’arreu dels Països Catalans.

El Casal Pere III – Ateneu de Balaguer es felicita, un any més, de la resposta del teixit associatiu de Balaguer i de la Noguera, i del fet que el Correllengua tornés a ser un èxit de convocatòria, en aquesta ocasió havent de lluitar contra un fred bastant important amb el qual no es comptava per aquestes dates.

Des del Casal donem les gràcies a totes les entitats de la nostra comarca que han sortit al carrer per demostrar que som capaços de sortir al carrer per defensar la nostra llengua, la nostra cultura i els nostres drets com a poble. Gràcies a tots vosaltres, aquest Correllengua ha tornat a ser el més gran de les comarques de Ponent!

La imatge que encapçala aquesta notícia, a l’espera de fer un recull fotogràfic que publicarem en aquest mateix bloc, correspon al ressò que es va fer la premsa comarcal del Correllengua l’endemà mateix, diumenge 18 d’octubre (diari Segre, p. 47).