dilluns, 6 d’octubre del 2008

EL CORRELLENGUA, UN ÈXIT. Primeres fotos d'una convocatòria consolidada

Al voltant d'un miler de persones van participar en l'acte central del Correllengua a la comarca de la Noguera, que va tenir lloc ahir dissabte a la ciutat de Balaguer i que va ser organitzat pel Casal Pere III – Ateneu de Balaguer. El Correllengua es va iniciar amb una concentració a les vuit del vespre al Passeig de l'Estació. Allí es van repartir torxes a les més de trenta entitats de Balaguer i de tota la comarca de la Noguera que van participar en la Marxa de Torxes posterior. En aquesta marxa hi va haver actuacions de grallers vinguts de diferents punts de les comarques de Ponent (Vilanova de Bellpuig, Bellpuig, Torregrossa, Balaguer), de gegants (Vilanova de Bellpuig, Balaguer) i també de bastoners (els Bastoners del Pla de l'Aigua, de Lleida), que eren la principal novetat d'enguany pel que fa a la presència de cultura popular.

La Marxa de Torxes va començar a dos quarts de nou del vespre i, com cada any, va ser multitudinària. Enguany es va ampliar el recorregut per la part nova de Balaguer, però es va mantenir el trajecte per la part antiga, en una mostra de reivindicació de la necessitat de mesures urgents per millorar la situació del barri històric de la ciutat de Balaguer.

La Marxa va aturar-se als peus de Santa Maria, on el company Fode, un jove balaguerí d'origen senegalès, va ser l'encarregat de llegir el manifest nacional del Correllengua. En aquell mateix punt es va interpretar la Muixeranga d'Algemesí, un dels himnes nacionals dels Països Catalans, que en aquesta ocasió va ser interpretada per la Roser d'Agramunt, una membre de la formació Els Cronistes. La Marxa va continuar cap al Portal del Gel per damunt de la muralla de Balaguer, on membres del Casal Pere III van llençar una bandera estelada gegant que va anar acompanyada de la pirotècnia dels Diables de Balaguer.

La Marxa de Torxes va finalitzar a la Plaça Mercadal, on es va donar la paraula a les persones que enguany han estat la imatge del Correllengua de la Noguera a través de cartells i plafons penjats arreu de la seua geografia: el Mamadou, la Teresa, el Bakary i la Bahija. El Casal Pere III cotinua en la línia –encetada amb el seu nou projecte Vincles– de treballar per afavorir la integració lingüística i social dels nous catalans en el teixit de Balaguer i comarca. La Marxa va concloure amb actuacions de cultura popular i amb el cant dels Segadors.

En acabar la Marxa, al voltant de tres-centes persones van participar en el sopar popular, que finalment va tenir lloc a la Plaça Mercadal. Després del sopar, els actes es van traslladar al Casal Pere III, que va quedar ple amb la moscatellada gratuïta i la música del grup de Tàrrega La Terrasseta de Preixens, un dels grups revelació de les comarques de Ponent, enguany presents en diverses convocatòries del Correllengua. La festa va allargar-se fins a altes hores de la matinada i hi va haver degustacions de begudes d'arreu dels Països Catalans: Pomada, Aigua de València, Ratafia...

El Casal Pere III es felicita de l'èxit de la convocatòria del Correllengua a la Noguera, i considera que es tracta ja d'una convocatòria completament arrelada en la societat de Balaguer i de la resta de la comarca. Agraeix igualment a totes les entitats i totes les persones que hi han participat el seu compromís amb la llengua i amb el país. Aquest Correllengua ha tornat a ser el Correllengua més gran i multitudinari de les comarques de Ponent.

US N'OFERIM LES PRIMERES FOTOGRAFIES. BEN AVIAT EN TINDREU MÉS EN AQUEST MATEIX BLOC