dijous, 28 de juny del 2007

Sant Jordi a Balaguer


ÈXIT MAJÚSCUL I ROTUND DEL CONCERT DE COMMEMORACIÓ DE SANT JORDI A BALAGUER

El passat dissabte dia 28 van iniciar-se a Balaguer tota una sèrie d’actes per celebrar la diada de Sant Jordi i per commemorar els tres-cents anys de la batalla d’Almansa, que el 25 d’abril de 1707 va suposar l’inici de l’ocupació borbònica del País Valencià i del conjunt dels Països Catalans, i el primer pas cap a la caiguda de Barcelona l’11 de setembre de 1714.
L’acte principal de tot un cap de setmana ple d’activitats va ser el concert que va tenir lloc dissabte a la nit a la sala La Rosaleda de la capital de la Noguera , organitzat pel Casal Pere III – Ateneu de Balaguer, concert en què van participar Josep Maria Cantimplora i l’Orquestra Cloratita, el grup lleidatà Skalivada i la formació balaguerina 7Drock. El cantant de Brams i Mesclat, Francesc Ribera "Titot", també va participar en el concert, ja que va cantar diverses peces amb els grups que hi van prendre part.
El concert va omplir de gom a gom la sala de la Rosaleda , i ha estat una de les concentracions de jovent més massives que s’han vist darrerament a la ciutat de Balaguer. L’acte va ser marcadament festiu, però va incloure notes constants de tipus reivindicatiu. Les referències habituals afers socials i nacionals com l’ocupació borbònica de fa tres segles o la necessitat de superar l’actual marc legal, van ser habituals durant tota la nit. El Casal també va voler que hi hagués gestos de solidaritat amb l’històric sindicalista balaguerí Josep Pàmies, persona estretament vinculada al Casal Pere III que en un termini curt de temps ha d’assistir als jutjats per una acusació sense fonament, i que dissabte va ser a més durament reprimit i físicament atacat, juntament amb d’altres persones que protestaven pacíficament (algunes de les quals membres del Casal Pere III), per les forces de seguretat de la Generalitat durant una acció a la Fira de Balaguer arran de la visita del conseller d’agricultura de la Generalitat.
El concert va allargar-se fins a altes hores de la matinada. Van ser unes cinc hores de música del país reinvidicativa i festiva, que demostren clarament que es pot omplir recintes amb grups del país i compromesos, sense que calgui recórrer –com malauradament s’ha fet a Balaguer més d’una vegada– a formacions mediàtiques espanyoles que basen únicament el seu èxit en la promoció que en fan certs grups de comunicació estatals. El Casal Pere III es felicita d’aquest èxit majúscul, i aposta per mantenir actes alternatius a les grans iniciatives institucionals de Balaguer. Si la Festa Major Alternativa del mes de novembre ja va ser un èxit sense pal.liatius, s’ha demostrat que el cap de setmana de la Fira de Balaguer també reclamava una alternativa lúdica i cultural organitzada des del teixit social de la ciutat. Des del Casal Pere III, doncs, es vol continuar apostant per espais festius que no deixin de banda la formació i la reivindicació, que fomentin la capacitat crítica.